tiistai 21. huhtikuuta 2015

Raskausviikko 22+2.

Sikiön paino: 400 g 
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 17,5 cm 
Koko pituus: 26 cm


Kirjoitus lainattu vau.fi -sivustolta.
"Tämän viikon alussa sikiö on 19 viikkoa vanha. Se on erittäin aktiivinen ja sillä on yhä paljon tilaa kohdussa. Tunnet todennäköisesti suuren osan liikkeistä muttet kaikkia. Nyt kun sikiö jo nukkuukin, päivärutiinisi alkaa pyöriä tämän aikataulun ympärillä. Sekä sikiöllä että pienillä lapsilla on taipumus haluta itse päättää vuorokausirytmistään. Huomaat, että sikiö onkin aktiivinen, kun sinä haluaisit käydä nukkumaan.
Vaikka sikiö on kasvanut paljon, on se kovin laiha ja hento, koska sen rasvakerros ei ole vielä kovin paksu. Sikiö jatkaa hengitysharjoitusten tekemistä; se vetää lapsivettä keuhkoihinsa ja ”hengittää” sen sitten ulos. Koska se on täysin lapsiveden ympäröimä, ovat liikkeet sulavampia kuin syntymän jälkeen. Silloin painovoima tekee osan liikkeistä mahdottomiksi koska lihakset eivät ole tarpeeksi vahvoja. Kohdussa sen sijaan lapsi voi telmiä rauhassa tekemällä kuperkeikkoja, nyrkkeillä ja potkia kovia potkuja!".
Noh tämä on kyllä huomattu, että neiti on kovin aktiivinen tuolla masunpuolella. Meillä on alettu potkuttelemaan ihan kunnolla ja tämä tapahtuu varsinkin illalla kun mä YRITÄN nukkua! Toki tunnen potkuja aamulla herätessäni ja pitkin päivääkin aina varsinkin ruokailun jälkeen, mutta kyllä ne pahimmat fudut vauva päättää antaa iltaisin :D Minusta on ihanaa tuntea vauvan liikkeet ja tietää, että kaikki siellä vatsan puolella on ok, mutta kyllä se vaikeuttaa kovasti myös mun unen saamista.. 
Mulla on ollut nyt jo monta päivää aina iltaisin sellainen todella levoton olo. En osaa sitä oikeastaan selittää, mutta yritän. Rinnan kohdalla tuntuu jotenkin levottamalta ja ahdistavalta samaan aikaan ja mun tekisi mieli vaan riehua, mutta silti tiedän etten jaksaisi tehdä yhtään mitään. Mulla on myös samaan aikaan todella kuuma. Mua jotenkin rauhoittaa kuitenkin kun pääsen Aleksin kainaloon. Jos joku on joskus saanut paniikkikohtauksia, niin tietää varmasti tunteen sitten. Tämä on ehkä vähän samanlaista ilman sitä kamalaakin kamalampaa ahdistusta ja tiedän, että sitä tämä ei todellakaan ole. Onkos muilla ollut samanlaisia oireita tässä vaiheessa raskautta? Uskon tämän olevan kiinni raskaushormoneista, mutta se on kyllä harvinaisen ilkeä tunne. Onneksi sekin olo menee aina nopeasti ohi, eikä sitä tarvitse kuin hetken kestää.
Tämä kohta myös lainattua samoilta sivuilta.
"Haluavatko kaikki koskea vatsaasi? Arvuutella sukupuolta? Joskus tuntuu, että odottavan äidin iso vatsa kuuluisi ihan kaikille! Huomion keskipisteenä oleminen voi olla mukavaa, mutta tunkeilu ei ole hauskaa. Kerro mikä on sallittua, mikä ei.
Joillekin odottaville äideille tulee turvotusta jalkoihin ja jalkateriin. Jotkut myös heräävät aamuisin turvonnein ja voimattomin sormin. Verenkierron tehostaminen voi auttaa näihin ongelmiin. Pyöritä nilkkoja tekemällä pieniä ympyröitä, ensin myötäpäivään ja sitten vastakkaiseen suuntaan. Hyödynnä jokainen tilaisuus istua tai maata jalat hieman koholla. Älä käytä kiristäviä vaatteita. Purista yhteen ja avaa käsiä muutaman kerran ja huomaat sen auttavan".
Myös tämä on tuttua. Varsinkin mun sukulaiset olisivat mun vatsassa koko ajan kiinni. Välillä se tuntuu ihan mukavalta, kun vatsaani silitellään, mutta joskus se on todella todella rasittavaa. Pari kertaa kun mulla on ollut huono päivä niin olen ärähtänytkin mun äidille kun on kosketellut mun vatsaa vaikka olen sanonut useamman kerran, että lopettaisi, koska se ärsyttää mua suunnattomasti. Äidiltäni tulee aina sama vastaus "pitää lapsen oppia mummon käsi tuntemaan", ai, että miten raivostuttavaa.
Turvotusta jalkoihin mulla ei vielä ainakaan näkyvästi ole tullut, mutta kyllä pitkän kävelylenkin jälkeen jalat huutavat "hoosiannaa" kun pääsee levähtämään. Aamuisin mulla on useasti herätessäni puutunut jompikumpi käsi.  
Mun on kai vaan todettava, että tälläistä tämä raskaus on ja, että mä olen ihan oikeasti aidosti kateellinen niille kaikille ihanille äideille, jotka jaksavat hehkua koko raskauden ajan ja tuntea itsensä olevan elämänsä kunnossa. Mulla niin ei ole ja se on ikävästi, ehkä näissä mun rv kirjoituksissa näkynytkin.
Mutta, kyllä me odotetaan ihan kuuta nousevaa, että tämä ihana pikkuinen tulisi ilahduttamaan Evelynin lisäksi meidän arkea ja mä pääsisin olemaan taas normaali itseni enkä tälläinen joka päivä oleva zombi, joka laahustaa väsymyksissään kotona :D                                                                    <3 -Riikka


4 kommenttia:

 1. Mulla on nyt iltaisin sormissa jonkin verran turvotusta..kauhulla odotan koska tulee levottomat jalat kun se vaivaa mua aina joka raskaudessa ja illalla ei meinaa saada niiden takia unta. Toivotaan että nuo "kohtaukset" helpottaa pian.
  Ihanasti sielläkin masu kasvaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Hyi levottomat jalat on jotain niin kamalaa. Toivotaan, että sulla ei tulisi tässä raskaudessa niitä :)

   Mä kanssa toivon, ne on jotenkin ihan kamalia kun ei tiedä mitenpäin olisi :/

   Jep, musta tuntuu että paisun koko ajan vaan enemmän ja enemmän ja vaatekriisiä pukkaa päälle :D

   Poista
 2. voi ei! sun raskaus on edenny jo hirmusen pitkälle. <3 Mulla on jääny ihan seuraamatta sun blogi kun näköjään en oo enään lukija :o Nyt täytyy liittyä takasin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijjaa :D Joo musta tuntuu kanssa, että aika menee ihan älyttömän nopeesti. Vasta oli 7 viikko kun sain tietää odottavani vauvaa :D

   Poista