keskiviikko 3. elokuuta 2016

Lasten nimet?

Tänään perehdytään meidän lasten nimiin ja nimenomaan niihin etunimiin. Usein saan kyselyitä kaduilla tai kauppakeskuksissa mitkä ovat näiden ihanien neitejen nimet? Olen huomannut, että usein mennään samalla kaavalla. 

1. Kysymys
2. Nimien kehuminen
3. Nimien ihmettely
5. Nimikirjainten sekoitus

Tyttöjen nimethän siis ovat Evelyn ja Emily. Välillä nimistä kuullaan mitä ihmeellisimpiä vääntelyitä. Usein nimet lausutaan Evelin ja Emili, vaikka itse lausumme ne niin kuin ne kirjoitetaankin. Asialla ei sinänsä ole mitään merkitystä, mutta korvaani vain särähtää tämä i-kirjaimella lausuminen heh. Vaikka niinhän se kai kuuluisi lausua. 

Toinen yleinen on Evelynistä (Eveliina tai Eveliin) ja Emilystä (Emilyn). Evelynillä on monta lempi nimeä, jota käytän kuten Eve, Evvu, Eevu ja Evvukka. Emily taas on milloin Emi, Emmu tai Emmukka. Kerran sanoin Emilyä vahingossa Emuliksi :'D Itselläkin siis välillä meinaa mennä nimikirjaimet sekaisin.Ihmettelyä saadaan yleensä siltä osin, että "Miksi noin vaikeat nimet olette laittaneet lapsille? Nehän menee ihan sekaisin. Ai kamala kun vaikea lausua oikein" jne.. Onneksi mä olen jo niin tottunut siihen, ettei se enään hermostuta.

Mietimme ennen Evelynin syntymää neidille nimeksi Helmiä. Kun Evelyn syntyi, tyttö ei näyttänyt yhtään Helmiltä, koska mun mielestä Helmi sopii vaalea hiuksisen tytön nimeksi ja Evelynillä oli syntyessään aivan mustat hiukset. Niimpä ensinäkemältä sanoin Aleksille, että vauva on ihan Evelynin näköinen. En edelleen tajua mistä nimi mun päähän tuli, koska en mielestäni Evelyn nimeä ollut koskaan kuullut, mutta ehkä näin oli tarkoitettu.Emilyn nimeä mietittiin pitkään ja Emily kulkikin melkein ristiäisiin saakka "vauvana". Mulla ei ollut mitään käsitystä mikä neidin nimeksi voisi tulla. Bläräsin erikoisempia nimiä Internetin ihmeellisestä maailmasta, mutta en vain löytänyt sopivaa nimeä. Haluttiin kuitenkin, että nimi ei ole sellainen joka tulee vastaan joka toisella vaan hieman erilaisempaa. Aleksi yhdessä vaiheessa uskaltautuikin ehdottamaan Emilia nimeä ja mä sitten hieman ehkä kiukuspäissäni sanoin, että se on kaikkien toinen nimi, joten ei käy :D Mun useammalla kaverilla siis on Emilia toisena nimenä. Aleksi sitten ilmeisesti jäi miettimään nimeä ja saikin siitä väännettyä Emilyn. Se kuulosti mun mielestä niin hyvältä, että pakkohan se oli jo suostua. Sitäpaitsi oli muutenkin oikeuden mukaista, että Aleksi sai päättää toisen tytön nimen kun itse päätin toisen.Mulla on kauhea tarve aina kuvitella mikä nimi sopii minkäkin värisiin hiuksiin. Mun mielestä esimerkiksi Markus ei voi mitenkään olla vaalea hiuksinen, Toni ei voi mitenkään olla tumma hiuksinen, Helmi olla ruskea hiuksinen tai Katjalta löytyä vaaleita hiuksia. Älkääkä nyt suuttuko siellä yhtään, jos sen nimisiä mun mielestä väärillä hiuksilla löytyy he he.

Tällä hetkellä en kyllä voisi kuvitella neideillä mitään muita nimiä ja toivon todella, että he kantavat niitä ylpeydellä :)

Minkä nimisiä lapsia teiltä löytyy ja onko teissä yhtään samaa hiusvärin ja nimen luokittelu vikaa kuin mussa?

                         ♡ -Riikka

8 kommenttia:

 1. Lapsia mulla ei ole, mutta melkein samalla kaavalla munkin nimeen reagoidaan, mikä sattuu olemaan siis Mona Myy Mikaela. Mä oon tosi ylpeä mun nimestä, en vois olla ylpeempi! Mut sitä on kuullu vaikka mitä, ei Myy voi olla ihmisen nimi jne. Sun lapsilla on erityiset nimet ja toivottavasti he kantavat niitä ylpeydellä :)

  Mulla on tollasta samanlaista että yhdistän nimiä hiusten väriin! Ronjat on tummahiuksisia, Onnit ja Elisat vaaleahiuksisia. En tiedä mistä tällänen ajattelutapa on peräisin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äääk aivan ihana tuo Myy 😍 Mä toivon kanssa niin, koska ainakin itse tykkäisin kovasti, jos mulla olisi joku hieman erikoisempi nimi itsellä.

   Ihanaa, että joku muukin ajattelee samallalailla kun mä :D Ja muuten nuo sun sanomat nimet on mun mielestä täysin samanlailla. Ronja tumma hiuksinen ja Onni ja Elsa vaalea hiuksisia :D

   Poista
 2. Välillä tuntuu siltä, että kaikesta jaksetaan marista - kuten lasten nimistä - ja tää on varmaan niitä asioita, että "Only in Finland" :D Minulle on maristu siitä, kun lapsillani on niin suomalaiset nimet, mutta ihmettelijät saa ihmetellä ihan rauhassa, itseppä päätin ja lapset ovat itse tyytyväisiä nimiinsä :) Minä itse taas en osaa erikoisempia nimiä heti lausua oikein, mutta eipä siinä sen kummallisempaa, kuin kysyä että miten tämä lausutaan ja asia on sillä selvä :)

  Nimi ja hiusväri-assosiaatio on kyllä hauska juttu. En ole koskaan tullut ajatelleeksi tätä asiaa näin päin ;) Meillä isimies sai päättää esikoisen nimen ja annoin hyväksyntäni nimelle. Toisen lapsen nimeksi minulla oli kaksi nimeä tapetilla ja kun vauva syntyi, oli aivan itsestäänselvää, kumpi nimi hänelle tulee. Hiuksia kummallakaan ei ollut alkuun juur ollenkaan, joten kasvojen piirteet, eleet ja sensellaiset taisivat määrittää lopulliset nimet. Niin ja äidinvaisto ;)

  Niin ja hei, sinun lapsillasi on kauniit nimet <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta :D Onneksi se ei enään häiritse mua niinkään, kun olen kuullut nimistä usein :D Kaikilla tietenkin on oma mieltymyksensä nimiin ja ei tavallisissa suomalaisissa nimissäkään tosiaan ole mitään vikaa. Itse vaan tykkään, että omilla lapsillani on vähän erilaisemmat nimet. Sekin juontaa juuriansa varmasti vain siitä, että olisin itse halunnut jonkun muun erikoisemman nimen itselleni. Harva ihmisistä lausuu Evelynin ja Emilyn nimen niinkuin ne kirjoitetaan, koska oikeastihhan ne kuuluisikin lausua i-kirjaimella. Mun mielestä nimet kuulostaa ihanemmalta y-kirjaimella lausuttuna :)

   Se kyllä on hassua, kuinka hiustenväri muka vaikuttaisi nimeen. Silti lapsesta mielestäni näkee heti syntyessä näyttääkö se esimerkiksi Helmiltä vai Roosalta :D Hiuksettomilta lapsilta voikin juuri katsoa nimen tuolla tavoin kun sanoit :D

   Kiitos paljon <3 :)

   Poista
 3. Täällä yksi ruskeatukkainen Helmi. :D Tykkään tosi paljon miettiä ja yhdistellä nimiä, ja tärkeimpiä lemppareita on listattuna muistiin, vaikkei lapsien hankinta ole vielä aikoihin ajankohtaista. Mulle tärkeintä on ollut sellainen kielellinen yhtenäisyys, eli pääsiassa ekan ja tokan nimen kaunis sointuminen toisiinsa ja sukunimeen, sekä etunimien suomenkielisyys, mikäli sukunimikin on perinteisen suomalainen. Sen sijaan nimen sopimista ulkoisiin piirteisiin en ole tullut ajatelleeksi, mutta tiedä sitten miten se vaikuttaa, kun joskus oman lapsen näkee ensimmäistä kertaa. On kyllä totta, että valtaosa tapaamistani Helmistä on ollut vaaleahiuksisia, mutta oon iloinen, että äiti keksi antaa tän nimen edesmenneen mummonsa mukaan, sillä en itse pystyisi kuvittelemaan itselleni mitään muuta nimeä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha voi ei, miten sattuikin juuri sinun nimi tulemaan :D Nimien keksiminen on kyllä ihan parasta. Tein aivan samaa myös silloin kun ei vielä ollut omia lapsia. Mulla oli paljon nimivaihtoehtoja, mutta mikään niistä ei ollut enään hyvä kun lapset syntyivät :D

   Se on kyllä ihan hyvä lähtökohta, että nimet sopivat toisiinsa. Meidän tytöillä on niin perinteinen suomalainen sukunimi kun vaan voi ikinä olla, mutta silti etunimet ja toiset nimet ovat hieman erikoisempia. Mun mielestä nimet silti sopivat oikein hyvin yhteen :D

   Voin sanoa jo valmiiksi, että kun saat omia lapsia, niin ihan varmasti joku nimi tulee mieleen kohdatessa lapsen ensimmäistä kertaa ja jos ei vielä silloin niin ainakin ennen ristiäisiä. Lapset näyttävät yleensä aina jonkun nimisiltä :)

   Sulla on ihanan nimi kyllä <3 :)

   Poista
 4. Tosi kauniit nimet teidän tytöille olet löytänyt! Tykkään itse tosi paljon sellaisista ei-niin-tavallisista nimistä, muttei kuitenkaan liian erikoisista. :D Itse olin joskus ihastunut Isla-nimeen ja sitä ehdottelin, mutta miehen mielestä Isla on vaaleatukkainen, itse en ole kyllä ajatellut nimiä koskaan hiustenvärin mukaan. Neela kuitenkin alkoi kuulostaa molemmista hyvältä ja passaa tytön tummiin silmiin. :) Helmi-nimestä tulee kyllä vaalea tukka mieleen kieltämättä! Mutta yhden blondin Katjan tunnen myös :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♡ Isla nimi onkin kaunis, mun kummitädin lapsi on Isla, joka muuten on vaaletukkainen :D

   Koitappa huvikseen joskus miettiä joku nimi ja oisiko se sinun mielestä vaalea vai ruskea hiuksisen nimi, se on aika huvittavaa :D Tosin helpompi vain kun ei mieti sillälailla niin voi laittaa juuri sen nimen lapselle kun itse haluaa :D

   Neela on myös ihana nimi, meillä oli Evelynin nimivaihtoehtoina juurikin tuo Helmi ja Nella. Melkein sama kuin Neela :D

   Mua häiritsee tosi paljon jos hiusten väri ei käy nimen kanssa :D haha

   Poista