Ennen Suomi-Venäjä matsia ajattelin katsastaa lehdet ja käteeni osui tälläinen LiveLife lehti, jota en koskaan ennen muistaakseni ole edes nähnyt. Ajattelin, että taas jotain turhaa tekstiä terveysintoilijoille, jota täällä meillä ei ole todellakaan hetkeen näkynyt (viitaten siis itseeni) :D Jostain syystä sormeni kuitenkin alkoivat avaamaan lehden sivuja ja päädyin sivulle, missä kerrottiin univajeesta ja sen vaikutuksista ihmiskehoon.
Luin tekstiä eteenpäin ja se tempasi mut mukaan. Tekstiä oli useampi sivu, mutta silti vain luin artikkelin loppuun.
Kyseisessä artikkelissa puhuttiin väsymyksestä, joka johtaa univajeeseen. Aloin miettiä omaa tilannettani ja tulin siihen tulokseen, että mulla varmasti on ainakin kolmen vuoden univaje.
Meillä Evelyn oppi nukkumaan yöt läpi vasta kaksi vuotiaana ja meidän Emily heräilee edelleen. Toki Evelynkin on alkanut heräilemään ja puhumaan unissaan, mutta se tapahtuu onneksi yleensä alkuillasta, kun ollaan Aleksin kanssa vielä hereillä.
Artikkelissa puhuttiin erilaisista tutkimuksista ja siitä, että ihmisen täytyisi saada katkaisematonta unta vähintään 7 tuntia, jotta univajetta ei pääsisi syntymään. Artikkelin mukaan 6 tunnin yöunilla on terveys riskejä. Univajeesta voi tulla ihmiselle paljon erilaisia vaivoja kuten tulehdustiloja ja alzheimerintautia.
Yleisesti mä en oikeastaan usko mihinkään höpö höpö-tutkimuksiin, mutta nyt aloin oikeasti miettimään asiaa kunnolla. Mulla on ollut aika paljon kaikenlaisia tulehduksia milloin missäkin. En tosiaan tiedä, voiko se johtua tästä kyseisestä asiasta, mutta voihan se olla hyvinkin mahdollista, ainakin osittain.
Tosin kaikkihan me emme voi vaikuttaa omaan nukkumiseen, saatika siihen joudummeko heräilemään öisin. Lapset herättelevät ja siihen vain on reagoitava. Toisilla ihmisillä on univaikeuksia, joihin joutuvat hakea apua esimerkiksi lääkäriltä.
Mulla itsellä ei ole ongelmaa nukahtamisen, eikä nukkumisen kanssa muutenkaan, mutta kyllä voisin melkein vannoa, että kärsin jo jonkin asteisesta univajeesta. Joudun kuitenkin heräilemään öisin Emilyn kanssa.
Lehden sivussa oli hyviä ohjeita, joita ainakin voisi yrittaa noudattaa. Teksti oli aika laaja ja siinä kerrottiin tarkemmin univajeesta, mutta nyt aion jakaa teille nämä 7 ohjetta joista voisi olla hyötyä nukahtamiseen.
1. Älä syö liian myöhään:
Syöminen juuri ennen nukkumaan menoa pitää vatsaa ja suolistoa töissä, jolloin nukahtaminen vaikeutuu.
2. Pidä ruutu vapaata:
Vältä facebookissa roikkumista, sekä surffailua muutenkin Internetissä älypuhelimella tai tabletilla. Aivot tarvitsevat rauhoittumista ennen nukkumaan menoa ja näytöltä heijastuva valo häiritsee melatoniinintuotantoa.
3. Vältä kahvia, kolajuomia ja mustaa teetä:
Kofeiini tulee nauttia ennen kahta iltapäivällä. Kahvi rikkoo unta ja vaikuttaa myös kehon melatoniinituotantoon. Juo mielummin kupillinen yrttiteetä ennen nukkumaanmenoa.
4. Unohda alkoholi:
Alkoholi vaikuttaa negatiivisesti sekä syvään uneen, että REM-uneen. Alkoholi heikentää unen laatua ja saattaa aiheuttaa heräilyä.
5. Lopeta vatvominen:
Stressi ja huolestuneisuus ovat syynä melkein puoleen uniongelmista. Yritä ratkaista ongelmat ennen kuin menet sänkyyn. Pidä kynä ja paperia yöpöydällä ja kirjoita muistiin kaikki asiat, jotka sinun on hoidettava seuraavana päivänä, niin voit nukkua rauhassa. (Tähän myös hyvä idea kirjoittaa huolet ja murheet paperille).
6. Vältä nikotiinia:
Uuden tutkimuksen mukaan 25 prosenttia tupakoivista ihmisistä nukkuu liian vähän, minkä uskotaan johtuvan nikotiinista elimistössä. Tupakointi heikentää sekä terveyttäsi, että unen laatuasi.
7. Himmennä valaistusta:
Kehosi tarvitsee rutiineja nukkuakseen hyvin. Aloita rauhoittuminen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja valmistaudu yöhön jo pari tuntia etukäteen himmentämällä valaistusta ja sulkemalla tv, tietokone ja muut laitteet.
Musta nämä olivat ihan järkeenkäyviä ohjeita. Mitäs te olette mieltä?
♡ -Riikka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti